Необходимо е изграждането на повече кризисни центрове в Пловдив, които да

...
Необходимо е изграждането на повече кризисни центрове в Пловдив, които да
Коментари Харесай

Расте броят на жертвите на домашно насилие, които искат защита, кризисните центрове в Пловдив не стигат

Необходимо е построяването на повече спешни центрове в Пловдив, които да покрият потребностите на жертвите на домашно принуждение. В момента на територията на града работи един спешен център за пълнолетни и два за малолетни лица, като общият им потенциал е 30 души. Това бе оповестено по време на междуведомствена среща в Община Пловдив, на която участваха разнообразни институции, виновни за отбраната на потърпевши от принуждение в изискване на домашна среда.
Прочетете още
Бяха разисквани способи за деяние и проблеми, които се срещат при отбраната на лица, потърпевши от принуждение, както и обезпечаването на отбрана на жертви, живеещи под прага на бедността.

Наскоро е бил регистриран случай, в който дама от ромски генезис с три деца била изнасилена от своя брачен партньор. „ Тя подаде искане до адвокатска гилдия за помощ, незабавно бе задвижена молба за отбрана и бе издадена заповед. Но същата вечер роднините на насилника се бяха събрали и надали не съборили къщата, където живеят. Оказа се, че дамата би трябвало да бъде настанена някъде. Тогава осъзнахме, че Кризисният център е претъпкан. Това е град с 300 000 души население, а като присъединил и региона стават още повече. Трябва да се мисли за създаване на повече спешни центрове, а когато те се запълнят, да има механизъм за пренасочване на потърпевшите към други места, където да бъдат признати “, съобщи адв. Георги Баев – ръководител на Адвокатския съвет на Адвокатска гилдия в Пловдив.

При нужда в подобен миг се търси подпомагане от центрове в прилежащи регионални градове, допълниха от ОД на Министерство на вътрешните работи.

От началото на годината са издадени 177 заповеди за отбрана на територията на Пловдив . От тях 122 са за незабавна, а 49 за непрекъсната отбрана. В 90% от случаите жертвите на принуждение са дами, само че се следи нарастване на броя мъже, които сигнализират до органите на реда, че са насилвани.

С близо 10 на 100 са се нараснали заповедите за отбрана в Пловдив, като за 2023 година има получени 410, като през 2022г. са били 377.

Предстои построяването на база данни на Министерство на вътрешните работи, в която ще се обобщава информация за жертвите на принуждение на територията на цялата страна, оповестиха от полицията.

От 160 досъдебни производства за домашно принуждение през тази година, в съда са импортирани 51. Тези данни изнесе районният прокурор на Пловдив Петър Петров. През актуалната година към този момент има формирани 104 решени досъдебни производства, като се резервира наклонността, в която една трета от тези каузи висят. Често се случва потърпевшите от домашно принуждение да се откажат да свидетелстват на по-късен стадий. Трябва да се работи в тенденция жертвите да не се тормозят да свидетелстват, сигнализираха от обвиняването. 

Председателят на Национал бюро по правна помощ Наталия Илиева разяснява, че от предходната година, когато е бил подписан меморандумът за съдействие сред институциите и Адвокатска гилдия, се е забелязало нарастване с към 20 пъти на подадените молби за отбрана от жертви на домашно принуждение. Тя моли представители на медицинските заведения и спешните центрове да се причислят към меморандума, с цел да може потребителите да получат достъп до правораздаване в къси периоди.



„ Много е значимо да се спомага при първичната връзка на жертвата с институциите. Когато имаме сигнал за принуждение, би трябвало да се отзовават освен полиция и лечебно заведение. На него би трябвало да се обърне внимание, че то има право на отбрана и може да я получи. Трябва да се обръща внимание, че има Кризисен център, където юрист може да му окаже безвъзмездна първа консултация “, добави адв. Георги Баев.

„ Необходимостта от увеличение на спешните центрове нараства, за голямо страдание. Видимо непълен е потенциала, само че уповавам се тази среща да провокира и аналитична активност, с цел да вземем поради потребността и да стартираме да работим по създаване на носи обществени услуги, с цел да поемем потребността “, съобщи Жени Петкова, зам.-кмет на община Пловдив с сектор обществена политика.

Зад нуждата от поредна политика за битка и предварителна защита против домашното принуждение застана и кметът на Пловдив Костадин Димитров. „ Всяка една от институция тук работи интензивно тази мъчителна за обществото ни тематика да бъде решена. Община Пловдив има развити обществени услуги за помагане на хората, потърпевши от домашно принуждение. Убеден съм,че ще имаме резултати единствено с общи способи и дейности “, съобщи по време на срещата кметът.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР